Wat is fout 0x8024401f precies? Wat zijn de veelvoorkomende oorzaken? Wat kun je doen om het te repareren? Alles wordt uitgelegd in deze tutorial.

Een behoorlijk aantal gebruikers meldt dat ze fout 0x8024401f tegenkomen tijdens een poging om hun specifieke versie van Windows bij te werken. In de overgrote meerderheid van de gevallen treedt de fout op nadat de gebruiker op de knop Controleren op updates heeft geklikt.

Heeft u Windows Update-fout 0x8024401f ervaren tijdens een poging om een specifieke (KB) update te installeren of misschien bij het updaten van een UWP-app via Windows Store? Als dat zo is, hoeft u zich geen zorgen te maken, want er zijn verschillende dingen die u kunt doen.

Voordat we echter bij de oplossingen komen, moeten we eerst de veelvoorkomende oorzaken identificeren. Omdat weten wat een fout veroorzaakt, in de meeste gevallen een integraal onderdeel is van het oplossen ervan.

Wat veroorzaakt Windows Update-fout 0x8024401f?

Om de meest voorkomende oorzaken van fout 0x8024401f te vinden, moest ik een aantal gebruikersrapporten analyseren, waarbij ik zowel naar de hoofdoorzaken als naar verifieerbare oplossingen keek. Op deze manier kon ik bepaalde oplossingen koppelen aan bepaalde oorzaken.

Als het gaat om fout 0x8024401f, zijn er echter een aantal boosdoeners. De meest voorkomende vindt u hieronder:

  • Windows Store-cache is beschadigd.
  • De Windows Update-component(en) zijn beschadigd/beschadigd.
  • Een internetbeveiligingstool blokkeert de toegang tot de Update-servers van Microsoft.
  • Een VPN- of proxy-instelling verstoort het updateproces.

Andere mogelijke, maar minder vaak voorkomende oorzaken zijn:

Een slechte Windows (KB) Update: Hoewel, niet bepaald gebruikelijk, zijn er een paar slechte updates die deze fout kunnen veroorzaken. Gelukkig was Microsoft hip in deze situatie en heeft er een hotfix voor uitgebracht.

Met dat uit de weg kunnen we nu doorgaan naar het volgende gedeelte, waar oplossingen worden geschetst. Als u niet weet hoe u dit probleem kunt oplossen, zullen de onderstaande oplossingen u zeker helpen.

Hoe het te repareren – Windows Update-fout 0x8024401f

In het gedeelte met foutoorzaken vermeldde ik dat fout 0x8024401f meestal wordt veroorzaakt door de inmenging van een internetbeveiligingstool. Dus dat is iets dat ik zou aanraden dat we vóór iets anders hebben aangepakt.

Wat u in wezen wilt doen, is uw internetbeveiligingstool tijdelijk uitschakelen.

Hierna kunt u controleren of fout 0x8024401f verschijnt wanneer u Windows Update probeert uit te voeren.

Het uitschakelen van uw internetbeveiligingstool is afhankelijk van het merk en de iteratie, maar in de meeste gevallen doet u waarschijnlijk zoiets als het volgende:

1. Start uw systeem op als volledige beheerder.

2. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het pictogram van uw Internet Security-tools in de taakbalk (in de rechterbenedenhoek) en selecteer vervolgens Uitschakelen (of uit).

Er zou een waarschuwingsvenster moeten verschijnen waarin u wordt gevraagd of u zeker weet dat u uw beveiligingstool wilt uitschakelen. Selecteer ja, om dit bericht over te slaan.

Hoe dan ook, als de fout 0x8024401f nog steeds aanhoudt, zelfs nadat je deze methode hebt geprobeerd, raad ik je aan de volgende oplossing hieronder te proberen:

Verwijder uw VPN of proxyserver

Een andere veelvoorkomende oorzaak van fout 0x8024401f is een proxyserver of VPN die het probleem veroorzaakt, door te voorkomen dat de Windows Update-component toegang krijgt tot de Update-servers van Microsoft.

Als u momenteel een proxyserver of VPN gebruikt, raad ik u aan deze te verwijderen.

Het verwijderen van uw VPN is een relatief eenvoudig proces, gebruik gewoon de ingebouwde InstallShield en het zou goed moeten komen. Als u niet weet hoe u toegang moet krijgen tot deze tool, volg dan de onderstaande instructies:

VPN-verwijdering

1. Eerst moet u als volledige beheerder in uw systeem opstarten.

2. Druk vervolgens op Windows-toets + R, typ Appwiz.cpl en klik op OK.

3. Hierdoor wordt een programma ongedaan maken of wijzigen weergegeven. Zoek en klik vervolgens op uw VPN (uit de beschikbare lijst) en selecteer vervolgens Verwijderen.

Proxyserver verwijderen

Als u een proxyserver hebt ingesteld in Windows, kunt u deze verwijderen door de onderstaande instructies te volgen:

1. Start opnieuw uw systeem op als volledige beheerder.

2. Druk vervolgens op Windows-toets + I.

3. Hierdoor wordt de applet Instellingen weergegeven. Klik vanaf hier op Netwerk en internet.

4. Klik in Netwerk en internet op Proxy.

5. Hiermee gaat u naar het menu Proxy-instellingen, scrolt u vanaf hier omlaag naar Handmatige proxy-instelling en stelt u Gebruik een proxyserver in op Uit.

6. Start nu uw systeem opnieuw op en controleer of fout 0x8024401f is verholpen.

Stel de Windows Store-cache opnieuw in

Als fout 0x8024401f optreedt tijdens een poging om een Universal Windows Platform (UWP)-app bij te werken via Windows Store, is dit hoogstwaarschijnlijk het gevolg van corruptie in de cachemap van Windows Stores.

In andere gevallen kan dit het gevolg zijn van het in quarantaine plaatsen van bestanden die behoren tot de Windows Store-component door uw internetbeveiligingstool.

Hoe dan ook, er zijn een aantal eindgebruikers die hebben gemeld dat ze fout 0x8024401f konden herstellen door de Windows Store-functie en alle bijbehorende componenten opnieuw in te stellen.

Er zijn in principe twee methoden die u kunt gebruiken om deze taak te voltooien (binnen Windows 10/11). Voor de eerste optie moet u de opdrachtpromptfunctie (CMD) gebruiken, die al dan niet sneller is, afhankelijk van uw expertiseniveau. De tweede optie omvat het uitvoeren van dezelfde bewerking binnen de Windows GUI (Graphic User Interface) – als de eerste optie te ingewikkeld lijkt, is de tweede optie wellicht beter geschikt voor u.

Reset Windows Store met behulp van CMD

1. Start eerst Windows op als beheerder.

2. Druk vervolgens op Windows-toets + R, typ cmd en druk op CTRL + Shift + Enter.

3. Hierdoor wordt de opdrachtprompt weergegeven, typt u de volgende opdracht hieronder en drukt u op Enter.

wsreset.exe

Nadat de opdracht met succes is uitgevoerd, start u uw systeem opnieuw op en controleert u of de fout hiermee is verholpen.

Reset Windows Store met behulp van Instellingen
1. Voor deze moet u zijn aangemeld als beheerder.

2. Druk vervolgens op Windows-toets + R, typ ms-settings:appsfeatures en druk op Enter.

3. Dit zal Apps & functies openen, scrol vanaf hier omlaag naar Microsoft Store, klik erop en selecteer Geavanceerde opties.

4. Blader in het menu Geavanceerde opties van de Microsoft Store naar beneden en klik vervolgens op de knop Opnieuw instellen.

5. Nadat het opnieuw instellen van de Microsoft Store is voltooid, start u uw computer opnieuw op en controleert u of het probleem is verholpen.

Windows opnieuw instellen

Als u alle bovenstaande oplossingen hebt geprobeerd en fout 0x8024401f blijft bestaan, wordt de fout waarschijnlijk veroorzaakt door de beschadiging van integrale Windows-componenten.

In deze specifieke situatie zou u het probleem moeten kunnen oplossen door Windows opnieuw in te stellen. Kortom, u zet uw besturingssysteem terug in de oorspronkelijke staat, toen u het voor het eerst gebruikte. Afhankelijk van de geselecteerde optie(s), kan het al dan niet uw persoonlijke bestanden verliezen.